Визначення груп крові у собак

     Для собак перше переливання крові є достатньо безпечним, переноситься твариною доволі легко і, як правило, не призводить до анафілактичних реакцій. Проте кожне наступне переливання може становити серйозну небезпеку для життя наших улюбленців. Тому власникам обов’язково необхідно пам’ятати про такий ризик і, при можливості, заздалегідь визначати групу крові у собачок.

   Важка форма піроплазмозу, травми, вогнепальні пошкодження, післяродові та післяопераційні кровотечі – це далеко не весь перелік захворювань, що супроводжуються анемією і можуть закінчитись летально без переливання крові.

   Необхідно враховувати, що після першого переливання несумісної крові утворюються антитіла. Організм такої собачки на все життя запам’ятовує і стає чутливим до даного антигену. Повторне переливання крові без попередніх досліджень може стати для такого пацієнта смертельним. Крім того, якщо така собака – сука, то власники повинні уникати в’язок з кобелем з протилежною групою крові. Оскільки антитіла матері легко проникають через плацентарний бар’єр до плодів, а також містяться в молозиві, новонароджені цуцики ризикують захворіти гемолітичною анемією, в гіршому випадку можлива внутріутробна загибель плодів.

   На поверхні еритроцитів собак було визначено 8 специфічних антигенів. На основі цих антигенів застосовується міжнародно визнана система груп крові DEA( Dog Erythrocyte Antigen). Сьогодні виділяють 8 основних груп крові : DEA1.1, 1.2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

   Власне DEA1.1 характеризується найсильнішими антигенними властивостями , які здатні викликати імунні реакції і, як наслідок, важкі клінічні ускладнення.

   Собаки з позитивним DEA 1.1 є універсальними реципієнтами, таким чином, їм можна вливати кров від будь-якої собаки ( звісно, якщо йдеться про здорового донора без переливань крові в анамнезі). Донором така собака може бути лише для реципієнта з такою ж групою крові. Собаки, у яких DEA 1.1 – негативний, можуть бути хорошими донорами, але їм можна вливати лише DEA 1.1-негативну кров.

   Таким чином лише від відповідальних господарів залежить майбутнє «запланованих»  цуценят. А також  Ваш домашній улюбленець може стати справжнім героєм, врятувавши комусь життя.

Тож сподіваємось нам вдалось пояснити наскільки важливе визначення групи крові Вашого собаки!?