Жовчні кислоти у домашніх улюбленців

   Багато захворювань печінки діагностуються, як правило, уже достатньо пізно  при важкому ураженні паренхіми печінки. Під час проведення рутинних біохімічних досліджень часто не виявляють змін «печінкових» показників. Дослідження жовчних кислот у сироватці крові є високочутливим методом діагностики, специфічним для діагностики портосистемних шунтів.

   Жовчні кислоти утворюються в печінці і є основним компонентом жовчі. Багатоступеневий процес утворення жовчних кислот відбувається в гепатоцитах у результаті метаболізму холестерину. Каталізується цей процес ферментом 7-альфа-гідроксилазою. Активність цього ферменту буде залежати від періоду голодування тварини, наявності холестазу, печінкової недостатності, впливу глюкокортикоїдів. Накопичуються жовчні кислоти у жовчному міхурі і разом із жовчю надходять в кишечник, а їх надлишок видаляється з організму разом із сечею.

   Портосистемні шунти – це неправильні судинні  з’єднання між печінковою (портальною) веною і системним кровообігом. Тобто, це судинна аномалія, при якій кров, що відводиться з кишечника входить одразу в системний кровообіг, оминаючи печінку. При цьому поживні речовини та продукти розпаду білків та жирів із кишечника призводять до токсичних та метаболічних порушень.

   Дослідження слід проводити:

- у цуциків мініатюрних порід, які відстають в рості та розвитку (як метод діагностики вроджених портосистемних шунтів);

- у собак порід схильних до розвитку вроджених  портосистемних  шунтів (породи схильні до вроджених  позапечінкових анастомозів: йоркширський тер’єр, керн- тер’єр, цвергшнауцер, лхаса апсо; породи, схильні до вроджених внутріпечінкових анастомозів: ретрівери, ірландський вовкодав);

- при виявленні у сечі кристалів урату амонію (за виключенням порід далматин та англійський бульдог);

- у тварин з неврологічними порушеннями;

- у тварин з однокамерним шлунком та птахів при підозрі на приховані захворювання печінки;

- для моніторингу пацієнтів із встановленим захворюванням.

Як і будь-який діагностичний тест дослідження рівня жовчних кислот також має свої плюси і мінуси. Позитивним є те, що тест високочутливий, простий у проведенні і є мало факторів, що можуть впливати на результат, не маючи відношення до печінки. Недоліком є те, що неможливо віддиференціювати  різні захворювання печінки.

Проведення дослідження

Забір крові у тварини відбувається натще ( не менше 12 год голодної дієти ), тобто тварині забороняється давати корм та ласощі, і навіть гризти іграшки. Однак доступ до води завжди має бути вільний. Кров відбирається у спеціальну пробірку з гелем в об’ємі 0,5-1 мл. Друга проба крові відбирається згодом, дві години після дачі корму (але не більше чотирьох). Тварині пропонують звичний раціон чи консервований корм з помірним або навіть високим вмістом жиру і білку. Однак порцію рекомендовано близько ¼ від звичної. Тварину не варто перегодовувати задля того, аби уникнути хільозу сироватки крові, внаслідок чого може бути неправдиво завищений результат.

У коней,корів та птахів дослідження проводиться одноразово натще.

За деякими літературними даними собаки породи мальтезе  схильні до підвищення рівня жовчних кислот при відсутності будь-яких захворювань печінки.

Причини підвищення жовчних кислот у сироватці крові у собак:

- вроджені чи набуті порто системні шунти (PSS);

- фіброз печінки, цироз;

- мікросудинна дисплазія печінки;

- новоутвори та метастатичні новоутворення печінки;

- гепатити різної етіології;

- холестаз.

Причини підвищення жовчних кислот у сироватці крові у котів:

- холангіогепатит;

- ліпідом печінки;

- інфекційний перитоніт (FIP);

- порто системні шунти.

Фактори, що знижують рівень жовчних кислот:

-синдром мальабсорбції;

- запальні процеси у клубовій кишці ;

- резекція клубової кишки;

- холецистоектомія;

- гіпотонія шлунка,жочного міхура і кишечника;

- довготривала анорексія.

Іноді при дослідженні сироватки після годівлі рівень жовчних кислот може бути нижчий аніж до годівлі. Це може відбуватись внаслідок зниження моторики шлунка і кишечника, або ж періодичні спонтанні скорочення жовчного міхура, не пов’язані з годівлею тварини.

Також існують фактори, що підвищують рівень жовчних кислот, до них належать: панкреатит, гіперадренокортицизм, ентероколіт, надмірне розмноження бактерій у тонкому кишечнику, гемоліз та хільоз сироватки.

 Варто пам’ятати, що завжди є незначна кількість тварин із порушеннями в системі портальної вени чи захворюваннями печінки, у яких рівень жовчних кислот в межах норми.

Інтерпритація тесту завжди  пов’язана з клінічними ознаками та попереднім діагнозом, тому завжди потребує індивідуального підходу при консультації у ветеринарного лікаря.