Панкреатична ліпаза

Ліпаза - це фермент, який гідролізує нерозчинні в воді субстрати (тригліцериди), в більш полярні продукти ліполізу.
Багато клітин здатні синтезувати ліпазу. Всі ліпази різного клітинного походження (наприклад, панкреатична ліпаза, шлункова ліпаза) виконують однакові функції. Проте, ліпази різного клітинного походження імунологічно відрізняються один від одного, і клінічна значимість аналізу PLI заснована на цій характеристиці.
 
Панкреатична ліпаза синтезується виключно ацинарними клітинами підшлункової залози і, як правило, секретується в протокову систему підшлункової залози. У фізіологічних умовах тільки невеликі кількості панкреатичної ліпази потрапляють в циркулярне русло. Під час запальних захворювань підшлункової залози панкреатична ліпаза потрапляє в кровообіг у великих кількостях і може бути виявлена ​​за допомогою дослідження PLI.
Панкреатична ліпаза, на відміну від протеаз, секретується і надходить в кишечник в активній формі. Оптимальне значення рН для панкреатичної ліпази приблизно 8,0, а при рН нижче 3,0 відбувається незворотна денатурація ферменту.
 
PLI - видоспецифічне імунологічне дослідження, яке в даний час доступне для собак (т. Е. Spec cPL, раніше cPLI) і кішок (Spec fPLI, раніше fPLI).
На відміну від традиційних ферментативних методів дослідження ліпази, в яких проводиться невибірковий вимір активності ліпаз незалежно від їх клітинного походження (наприклад, ліпаза підшлункової залози, ліпаза дванадцятипалої кишки), дослідження PLI є специфічним для панкреатичної ліпази і для захворювань підшлункової залози. У собак чутливість сPLI для виявлення панкреатиту становить 65-82% в залежності від тяжкості захворювання, зі специфічністю більше 95%. Дослідження показують, що при нирковій недостатності спостерігається мінімальне підвищення концентрації сPLI, яка не залежить від прийому преднізолону і наявності гастриту, на відміну від активності сироваткової ліпази. Дослідження PLI сироватки крові у собак з екзокринної недостатністю підшлункової залози показало значення нижче референсного діапазону, що дозволяє зробити висновок про 100% діагностичної чутливості методу. У кішок чутливість fPLI дослідження в діагностиці панкреатиту становить 54-100% залежно від тяжкості захворювання, зі специфічністю 91%.
У кішок з легкою або хронічною формою панкреатиту чутливість методу складає 54%. Такий рівень чутливості вище, ніж у будь-якого неінвазивного методу дослідження при панкреатиті (включаючи дослідження активності амілази і ліпази, трипсиноподібної імунореактивності сироватки, рентгенографії, УЗД черевної порожнини, комп'ютерної томографії).
Однак чутливість і специфічність методу дослідження fPLI у випадках панкреатиту від помірного до важкого становлять 100%.
В експериментальній моделі панкреатиту у кішок було встановлено, що рівень fPLI залишається підвищеним довше, ніж рівень трипсиноподібної імунореактивності в сироватці крові (fTLI). В даний час даний лабораторний вид дослідження є найбільш надійним в діагностиці помірного і важкого панкреатиту у собак і кішок. 
 
Вимірювання fPLI може мати велике значення для кішок з іншими захворюваннями!
Панкреатит у кішок часто асоціюється з іншими патологічними станами (наприклад, печінковим ліпідозом, цукровим діабетом, холангітом, холангіогепатитом, запальним захворюванням кишечника, інтерстиціальним нефритом і вітамін К-залежною коагулопатією). Звичайні біохімічні профілі можуть виявити відхилення, пов'язані з хворобою інших органів, але не виявляють доказів панкреатиту, і ідентифікація панкреатиту у кішок з супутніми захворюваннями має потенційну клінічну значимість.
Нещодавні дослідження показали, що значна кількість кішок з цукровим діабетом мають підвищене значення fPLI. Тому рекомендується проводити вимір fPLI у кішок з цукровим діабетом, особливо коли діабетичний стан важко контролювати.
 
Визначення PLI рекомендується проводити в наступних випадках:
- При наявності симптомів шлунково-кишкового розладу (блювоти, діареї,абдомінальних болів).
- При неясних клінічних ознаках (наприклад, при анорексії, пригніченні).
- При панкреатиті в анамнезі.
- Як додатковий вид дослідження при виявленні можливої ​​субклінічної форми панкреатиту, який може привести до появи епізодів важкого панкреатиту або хронічних ускладнень, таких як екзокринна недостатність підшлункової залози і / або цукровий діабет.
 
ПРЕАНАЛІТИКА
Перед проведенням дослідження рекомендується 12-годинна голодна дієта. Переважно відділення сироватки від згустку перед відправкою зразка в лабораторію. Зразок стабільний при кімнатній температурі, при зберіганні в холодильнику (+ 2С ...8С) і при заморожуванні протягом трьох тижнів.
 
ІНТЕРПРЕТАЦІЯ
Результати дослідження містять інформацію виключно для лікарів. Діагноз ставиться на основі комплексної оцінки різних показників, додаткових даних і залежить від методів діагностики.
 
ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ : ng/ml
Референсні значення:
Собаки: 0-200 ng/ml.
Кішки: 0-3,5 ng/ml
 
Сумнівні результати:
Собаки: 201-399 ng/ml.
Кішки: 3,6-5,3 ng/ml
При сумнівних результатах слід повторити дослідження через 2-3 тижні.
 
Референсні значення при панкреатиті:
Собаки: > 400 ng/ml.
Кішки: ≥ 5,4 ng/ml.
 
Дослідження PLI у сироватці крові у собак і кішок зазвичай не використовується в діагностиці екзокринної недостатності підшлункової залози, оскільки аналіз оптимізований для діагностики панкреатиту.
Послідовне вимірювання PLI може допомогти при моніторингу окремих хворих з панкреатитом при прогресуванні захворювання.
Збільшення рівня імунореактивності панкреатичної ліпази в сироватці крові при відсутності клінічних ознак захворювання може свідчити про наявність субклінічної форми панкреатиту.
 
Підвищення показника:
Рівень cPLI > 400 ng/ml (у собак) і ≥ 5, 4 ng/ml (у кішок) свідчить про запалення підшлункової залози (гостре і / або хронічне).
 
Зниження показника:
Не має діагностичного значення.